Pillanatok alatt váltottunk évszakot, kettőt pislantottunk és nyár lett. Így már teljesen érthető, hogy srácok már rövidnadrágban dolgoznak a szőlőben.
Idén jó időben kezdtük a metszési munkákat és Jani külön hajtatott vesszőket, amiből kiderült, hogy sok a termőalap, így bátran metszettünk. Ilyenkor a legegyszerűbb és legkíméletesebb korlátozni a növényt, sőt így később is könnyebben tudjuk majd kordában tartani az ültetvényeket.
Azért is kezdtük jó időben a metszést, mert a napszámosok munkájához most egy 4 és egy 7 hektáros tölgy csemetekert is tartozik. Ha minden jól alakul, akkor 120 év múlva vágásérett lesz a két erdő és saját hordókat készíthetünk belőle. A start mindenesetre bíztató a szőlő és a tölgyfacsemeték szépen hajtanak.
Az év első három hónapjában szinte semmi nem esett, Jani tanyán lakik, ahova murvás úton járt, mégsem volt sáros az autója egész télen. Szerencsére az április és május meghozta a várt esőt. Örülünk neki és várjuk a folytatást, mert az eddigi mennyiséget úgy nyelte el a talaj, hogy meg sem folyt.
A 2018-as Bolyki Bikavér leváltotta a korábbi évjáratot, jó kis bor, pont azt beszéltük Janival, hogy mindig ilyen bikát szeretnénk. Laza beszélgetéshez és ételek mellé egyaránt jól passzol, van benne könnyedség, mégis van mélysége. Ha a következő 30 évjáratunk ilyen lenne, azonnal kiegyeznénk vele.
Hamarosan megjelenik az új Óperencián túl Kékfrankosunk, a 2019-es. Ez egy olyan évjárat volt, amiből biztos elfektetünk nagyobb mennyiséget, mert tartalmas, komplex, jó egyensúlyú, érlelhető borok születtek. Sok pincénél mondják, hogy nehéz a kékfrankossal dolgozni, de mi úgy látjuk, hogy alacsony tőketerhelés mellett, gondos szőlőmunkával, jó érleléssel kifejezetten nagy borokat lehet a fajtából készíteni. Jani viccesen azt mondja a 2019-esről, hogy olyan, mint egy jó meggylekvár, amivel még a nutellás palacsintát is fel lehet dobni.
Palackba került a pince első Grand Superior Bikavére, a 2020-as évjáratban végre úgy álltak a csillagok, hogy minden feltétel teljesült. A verpeléti Öreghegy terméséből házasítottuk, a bor gerincét a kékfrankos és a cabernet franc adja, míg a fűszereket a cabernet sauvignon és a blauburger. Egy-két szakmai rendezvényen már kóstoltattuk és az első visszajelzések alapján sokat várunk tőle. Egyelőre palackban pihen, ősszel tervezünk egy eseményt, ahol hivatalosan bemutatkozik majd.