Pillanatok alatt váltottunk évszakot, kettőt pislantottunk és nyár lett. Így már teljesen érthető, hogy srácok már rövidnadrágban dolgoznak a szőlőben.

Idén jó időben kezdtük a metszési munkákat és Jani külön hajtatott vesszőket, amiből kiderült, hogy sok a termőalap, így bátran metszettünk. Ilyenkor a legegyszerűbb és legkíméletesebb korlátozni a növényt, sőt így később is könnyebben tudjuk majd kordában tartani az ültetvényeket. 

Azért is kezdtük jó időben a metszést, mert a napszámosok munkájához most egy 4 és egy 7 hektáros tölgy csemetekert is tartozik. Ha minden jól alakul, akkor 120 év múlva vágásérett lesz a két erdő és saját hordókat készíthetünk belőle. A start mindenesetre bíztató a szőlő és a tölgyfacsemeték szépen hajtanak.

Bolyki Jani jókedvűen metszi a szőlőt

 

Az év első három hónapjában szinte semmi nem esett, Jani tanyán lakik, ahova murvás úton járt, mégsem volt sáros az autója egész télen. Szerencsére az április és május meghozta a várt esőt. Örülünk neki és várjuk a folytatást, mert az eddigi mennyiséget úgy nyelte el a talaj, hogy meg sem folyt. 

A 2018-as Bolyki Bikavér leváltotta a korábbi évjáratot, jó kis bor, pont azt beszéltük Janival, hogy mindig ilyen bikát szeretnénk. Laza beszélgetéshez és ételek mellé egyaránt jól passzol, van benne könnyedség, mégis van mélysége. Ha a következő 30 évjáratunk ilyen lenne, azonnal kiegyeznénk vele.

Hamarosan megjelenik az új Óperencián túl Kékfrankosunk, a 2019-es. Ez egy olyan évjárat volt, amiből biztos elfektetünk nagyobb mennyiséget, mert tartalmas, komplex, jó egyensúlyú, érlelhető borok születtek. Sok pincénél mondják, hogy nehéz a kékfrankossal dolgozni, de mi úgy látjuk, hogy alacsony tőketerhelés mellett, gondos szőlőmunkával, jó érleléssel kifejezetten nagy borokat lehet a fajtából készíteni. Jani viccesen azt mondja a 2019-esről, hogy olyan, mint egy jó meggylekvár, amivel még a nutellás palacsintát is fel lehet dobni.

Palackban az első Bolyki Grand Superior Bikavér!

 

Palackba került a pince első Grand Superior Bikavére, a 2020-as évjáratban végre úgy álltak a csillagok, hogy minden feltétel teljesült. A verpeléti Öreghegy terméséből házasítottuk, a bor gerincét a kékfrankos és a cabernet franc adja, míg a fűszereket a cabernet sauvignon és a blauburger. Egy-két szakmai rendezvényen már kóstoltattuk és az első visszajelzések alapján sokat várunk tőle. Egyelőre palackban pihen, ősszel tervezünk egy eseményt, ahol hivatalosan bemutatkozik majd.