Imádjuk az indián nyarat! Ilyen időben szépen érik a szőlő, a száraz, meleg nappalok és hűvös éjszakák segítik a cukorképződést, miközben a savak is megmaradnak. Eger a hűvösebb klímájú borvidékek közé tartozik, mi mostanában kezdjük csak a szüretet.

Tavasz végén, májusban volt egy kis megtorpanás a szőlő fejlődésében, de szépen visszahozta magát, most nagyjából a szokásos szüreti menetrendre készülünk. A nyári hónapokban szinte éjjel-nappal kint voltunk az ültetvényeken, hogy kihozzuk az évjáratból a legjobbat. Minden területen komoly terméskorlátozásokat hajtottunk végre, hogy még magasabb minőségű borokat tudjunk készíteni.

Folyamatosan figyeljük a területeket, kóstoljuk a szőlőt, próbaszüretelünk, hogy az ideális időpontban tudjunk szüretelni. Általában a sauvignon blanc-nal szoktunk kezdeni, de idén lehet, hogy rozénak szánt pinot és kékfrankos megelőzi majd, utána pedig szépen sorban következik a többi fajta.

Augusztusban sokat palackoztunk, hogy legyen hely az új évjáratnak, a 2018-as borok már palackban pihennek. Ezek közül elsőként majd a Bikavér mutatkozik be, várhatóan már ősszel.